Marka Tescili Nedir?
Marka tescili, bir işletmenin veya kişinin kullanmakta olduğu markanın yasal olarak korunmasını sağlayan bir süreçtir. Bu süreç, markanın benzersizliğini ve kökenini belirleyerek tüketiciler arasında ayırt edilebilirliği sağlar.
Marka Tescili Neden Önemlidir?
Marka tescili, markanın yasal olarak korunmasını sağlar. Bu sayede, başkaları markanızı izinsiz olarak kullanamaz ve markanızdan haksız olarak yararlanamaz.
Tescilli bir marka, rakip markalara kıyasla güvenilirlik ve kalite hususunda avantajlı durumdadır. Tescilli markalar, şirketin varlık değerini artırır. İlerleyen süreçte markanın satılması veya lisanslanması gibi durumlarda önemli bir yatırım değeri sunar.
Tescillenmiş markalar genellikle daha fazla medya ve pazarlama olanaklarına erişim sağlar, bu da markanın bilinirliğini artırır.
Türkiye’de Marka Tescili Nasıl Yapılır?
İlk olarak, Türkiye Patent ve Marka Kurumu’nun (TÜRKPATENT) resmi web sitesi ve diğer araçlar üzerinden seçtiğiniz markaya benzer marka olup olmadığı araştırılmalıdır. Akabinde yine TÜRKPATENT nezdinde başvuru işlemleri başlatılır.
TÜRKPATENT, başvurunuzu inceleyerek benzer markaların olup olmadığını ve markanızın tescile uygun olmadığını kontrol eder. Başvurunuz tescile uygun bulunursa Marka Bülteninde yayına çıkar ve yayın süresi içinde, bu süre 2 aydır, 3.kişiler markanıza benzerlik ve kanunda belirtilen diğer nedenleri gerekçe göstererek itirazda bulunabilir. Markanıza yönelik 3.kişiler tarafından herhangi bir itiraz olması halinde bir ay içinde karş görüş sunulması mümkündür.
İtiraz süreci başarıyla tamamlandığında, markanızın tescilline karar verilir.
Marka tescili sürecini alanında uzman bir hukukçu ile işbirliği yaparak daha sağlıklı bir şekilde yönetebilirsiniz.
Marka Tescil Belgesi, hangi ülkede alınmışsa o ülkede koruma sağlayan bir belgedir. Bu sebeple Türkiye’de tescil edilmişr bir marka ancak Türkiye’de koruma altında olacaktır. Başka ülkelerde markanın korunması istendiğinde, bu ülkeler nezdinde de başvuru işlemlerinin yapılması gerekmektedir.